TÉMÁK, Kategóriák

A csontosodási folyamat jellemzése

615
HOZZÁSZÓLÁS:

A csontrendszer felépülése az anyaméhben indul el. – Az embrionális élet második hónapjáig a későbbi csontváz helyén még csak laza, ún. embrionális kötőszövet található. A 2. hónaptól kezdve az egyes részek porcos alakot öltenek, így alakul ki az embrió kezdetleges porcos-kötőszövetes váza. Ezután bonyolult szabályozómechanizmusok révén elindul a csontosodási folyamat, amely egészen a születés utáni 20. életévig tart. 

A csontosodás folyamata

A csontszövet felépítésében a csontképző sejtek, más néven osteoblastok játsszák a főszerepet. A csontosodási folyamat kezdetén ezek a sejtek nagymértékben szaporodnak, majd csoportokat alkotnak, és a sejt közötti állomány egy kiválasztott részében “befalazzák magukat“. Ezen a helyen mészsók képződnek, és a későbbiekben kialakul a végleges csontszövet.

A csontok hosszirányú és keresztirányú növekedése szintén igen érdekes folyamat. A hosszirányú növekedést a csontok végrészének határán elhelyezkedő porckorongok teszik lehetővé, amelyek a csontépítő sejtekkel precízen együttműködve biztosítják az arányos fejlődést. A vastagságbeli növekedés a csontot körülölelő csonthártya felőli csontsejtépítéssel történik. Csonttörés esetén szintén az osteoblastok összehangolt tevékenysége biztosítja a gyors összeforrást és a gyógyulás után a csont teljes stabilitását.

Az egészséges csontnövekedésben és csontműködésben nemcsak a csontépítő, hanem az ún. csontfaló sejtek, az osteoclastok is nagy szerepet kapnak. A fejlődés során természetesen ezek munkavégzése kisebb mértékű, így a csont növekedni tud.

Mi történik a felnőttkorhoz érve?

Felnőttkorban a csontképző és csontfaló sejteknek tökéletes egyensúlyban kell lenniük, így pontosan annyi új sejt épül, mint amennyi elbomlik. Az osteoblastok és osteoclastok folyamatos munkát végző kőműveseknek foghatók fel, akik a nap 24 órájában monitorozzák, ellenőrzik és átépítik a csontszövetet.

A képzés és lebontás valamennyi csontunkban állandóan folyik, teljes életünk folyamán. A megfigyelések szerint a teljes emberi csontrendszer mintegy 9-10 évenként teljesen átépül, így még egy 90 éves embernek is legfeljebb 10 évesek a csontsejtjei a csontváz teljes tömegén belül, mivel az ennél idősebb sejtek “leselejteződtek”.

Az emberi szervezet sohasem várja meg, míg egy sejt teljesen elveszíti szakítószilárdságát, és mintegy végelgyengülésben múlik ki.

A csontok folyamatos átépülése két alapvető célt szolgál:

  1. Egyrészt biztosítja, hogy az elöregedő csontsejtek fiatal, erősebb sejtekkel pótlódjanak, így a teherviselő képesség hosszú ideig azonos szinten tartható lehessen.
  2. Az átépülés másik fontos funkciója, hogy lehetővé teszi a csontok tökéletes alkalmazkodását a mindennapi és speciális igényekhez. Teniszjátékosoknál például megfigyelték, hogy a felkarcsont az aktívabban igénybe vett oldalon mérhetően vastagabbá és erősebbé válik, mint a másik karon. Hasonlóan egy futballjátékos esetében a támasztó láb csontszövete szilárdabb, teherbíróbb, mint a rúgó láb csontállománya.

Utóbbi értelmében a csontrendszer nem egy szokásos és rutinszerű séma szerint építi újra önmagát, hanem állandó visszacsatoló rendszert működtet, és a legújabb adatokat elemezve folyamatosan újabb átépítési stratégiákat dolgoz ki a legjobb stabilitás elérése érdekében.

A terhelés helyén fokozza a sejtépítési tevékenységet, és mindig az igénybe vett helyekre csoportosít több “építőanyagot”. Ez a jelenség leginkább a combcsont fejében, a sarokcsontban és a csigolyákban mutatható ki.

Csontépülés a testtartást függvényében

Az életkor előrehaladásával sok esetben a testtartás is változik. Ilyenkor módosulhatnak a belső, csontokat érő erőhatások, és új statikai viszonyok alakulnak ki.

A gerincsérv, a csontritkulás vagy a medencéhez illesztett protézisek új helyzetet teremtenek az erőviszonyok tekintetében a csontrendszeren belül. A szervezet természetesen ilyenkor is a kialakult helyzethez igazodik, és a csontszövet az aktuális állapothoz mérten “rendezi sorait”.

A rendszeres terhelés (testmozgás) és a gravitációnak megfelelő igénybevétel (helyes testtartás) biztosítja az optimális csontépülést és teherbírást. A helytelen életvitel azonban “átprogramozza” e bonyolult mechanizmust, és ez – bár a csontépítő sejtek próbálnak egyfajta mankót készíteni és ellensúlyozni a gyengítő hatásokat – destruktív (ártó) tényezőt jelent a csontozatra nézve is.

615
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

TÉMÁK, Kategóriák

Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]