TÉMÁK, Kategóriák

Természetes megoldások a csontok erősítésére, hogy gyorsabban gyógyuljanak a csonttörések

626
HOZZÁSZÓLÁS:

A csonttörést szenvedett beteg, csontképzést elősegítő élelmiszerek bevitelével gyorsíthat a gyógyulási folyamaton. A csontok keménységét adó foszfor és mész beépülésének elősegítése érdekében, kalciumhoz, foszforhoz, illetve D-vitaminhoz kell hozzájuttassuk szervezetünket.

A kálciumot elsősorban a tejtermékek tartalmazzák, illetve a hüvelyes zöldségek és a kemény héjú gyümölcsök, foszfort húsokból, kiváltképpen a halakból és a tojásból nyerhetünk. Jó D-vitamin forrásunk a tengeri halak.

Kik vannak fokozott veszélyben?csonttores-01

A csonttörés bárkinél megtörténhet, még egy edzett sportolónál is, viszont a komolyabb sérülések lehetősége kisebb, amennyiben az ízületek és a egészséges, erős és fejlett izomszövetre támaszkodhatnak.

Időseknél a törés azért gyakoribb, mert könnyebben elesnek, vagy a kálcium és a D-vitamin már nem épül be annyira hatékonyan a csontozatukba. Gyenge vagy nem eléggé tömör csontozatú embereknél, törés következhet be, egy egészen jelentéktelen baleset esetében is.

A változás korán átesett hölgyeknél, a csontritkulás gyakori jelenség, így náluk a csonttörés kockázata is magasabb. Egyes orvosok, esetükben hormonpótló kezelést alkalmaznak, de tudni kell, hogy ez veszélyeket is rejt magában.

A csontok lágyulása, a csontlágyulás ugyancsak csonttöréshez vezethet, így az olyan élelmiszereket, mint a korpa vagy a barna rizs, az erre hajlamosoknál kerülni kell. Ezekben a tápanyagokban nagyobb mennyiségben van fitinsav, mely a kalcium felszívódását akadályozza meg. Akinél gyakran eltörnek a csontok, az oxálsavat tartalmazó táplálékok is veszélyesek, úgy mint a spenót, csokoládé vagy a rebarbara, mivel az oxalátok a kálciumot megkötik, így akadályozzák a csontokba való beépülési folyamatot.

A kálciumban gazdag étrend, gyerekkorban illetve öregkorban fokozottan ajánlott, így tejtermékek, tengeri halak és sötétzöld levélzöldségek fogyasztása.
A csontunk más szervi betegségek következtében is megsérülhet, ha bármilyen különösebb ok hiányában, fájdalmakat érzünk a csontokban, esetleg könnyen eltörik, forduljunk szakorvoshoz.

Csonterősítés a természet erejével

Szénamurva

A szénamurvát szénagyűjtés közben vagy utána boglyák, szénakazlak, szénatárolók körül lehet begyűjteni, már száraz állapotban. Gyenge csontozatú, járóképtelen gyereket a népi tudákosság szerint szénamurvafürdőben fürösztötték. 10 liter vízben 5 félmaréknyi szénamurvát főztek fel jó két percig. Megszűrték és belevegyítették a fürdővízbe. Esténként végeztették el a fürdést. Ugyanazt a vizet, felmelegítve, 2-3 alkalommal is felhasználták. Heteken át alkalmazták ezt a kúrát. A szénamurva hatóanyagai: a szénamurva ezerféle növény leveleit és virágait tartalmazza, a hatása összetett.

Zsálya

A zsálya vadon termő gyógynövény. A csontgyengeség esetén, illetve a görbe lábú gyerekekkel még a második világháború után is zsályalevélből főtt teát itattak. A megszárított levelekből 5-6 csipetnyit forraltak fel 1 liter vízben és napi 3-4 alkalommal itattak belőle.

Tölgyfamakk

A népi gyógyászatban, csonterősítőül, különösen az angolkóros gyerekeknél, tölgyfamakkot használtak. A héjától lepucolt makkot tepsiben megpörkölték, aztán ledarálták. Kávét vagy teát főztek belőle, 1 liter vízben 1-2 kávéskanálnyit. Naponta 2-3 alkalommal 1 dl-t alkalmanként itattak meg hónapokon át a beteg gyerekekkel. A makk-kávénak erősítő hatása van. Az öregek krónikus bélhurutjait is gyógyítja. A tölgyfamakk hatóanyagai: cukor, kvercit, csersav, zsírolaj, keményítő, fehérje.

Fekete nadálytő, nadálylapu

A fekete nadálytő, fasorok alján, nyirkos réteken, ártereken, élő érdes, szúrós levelű gyógynövény. Csontbetegségekre (törésre, repedésre, zúzódásra) nadálylapu gyökerét szedték meg. Apróra vágták vagy ledarálták és kevés tejben kissé megfőzték. Amikor kihűlt, gyolcsra rákenték és rákötötték a fájós testrészre, napi egy alkalommal, több napon át. Ez lehúzza a daganatot, a duzzanatot és elősegítette a gyógyulást, a hegesedést. A nadálylapu hatóanyagai: cseranyag,kolin, glikozid, cukor, gumi, gyanta, gumi, nyálka, keményítő, inulin, aszparagint illóolaj.

Tövises iglice, gilice, kilencerejűfü

Kaszálókon, elhagyott legelőkön, termő tövises iglice fürdőjében, régen a gyenge lábú, nehezen induló gyerekeket gyakran fürösztötték. A népi gyógyászat szerint legalább kilenc virágos-levelesszárat kellett felfőzni 2-3 percig a gyerekek fürdővizébe. Aztán kilenc este ilyen gyógyvízben fürösztötték meg a gyerekeket. 1-1 levelét ismét felmelegítve 2-3 alkalommal is felhasználtjuk. A tövises iglice hatóanyagai: illóolaj, glikozid, cseranyag stb.

Sütőtök

A sütőtök az egyik legnagyobb mennyiségben tartalmaz káliumot. A meglévő összefüggést az étrendi káliumbevitel és a csontjainkban lévő ásványi sűrűség között, 5 nagyobb kutatás bizonyította. Ez talán érhető is, hiszen a szervezet kénytelen elhárítani a savat, amikor magas savtartalmú ételt fogyasztunk, ennek pedig következménye, hogy a csontokban található kalciumsók, mennyisége megváltozik, hogy az étkezés során elfogyasztott savakat semlegesítse. A magas káliumtartalmú gyümölcsöknek, zöldségeknek, mint a sütőtöknek az időnkénti fogyasztása, csökkenti a szervezetünk savtartalmát, és elősegíti a csontok kalciumtartalmának megnövekedését.

Szezám

Az egyik legértékesebb olajos magvunk, teli van E- és B-vitaminnal. Élelmi rostokban gazdag növény, csökkenti a vér koleszterinszintjét. Magas kalciumtartalma által, mely vetekszik a tejével, jót tesz a serdülőkori alakváltozás, illetve az időskori csontritkulás esetén.

Csontgyengeség, gyakori csonttörések, sérülések esetén tilos:

A korpából készült termékek, a barna rizs és a kovásztalan kenyér fogyasztása, illetve a dohányzás.

626
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

TÉMÁK, Kategóriák

Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]